lørdag den 26. marts 2011

Kajakfiskeri ved Tromsø - Part I

Ved messen Både i Bella 2011 blev der holdt foredrag om 2010-turen til Tromsø. Her finder du et udvalg af de godt ethundrede fotos som blev vist til foredraget. Foredraget handlede ikke kun om det hardcore fiskeri fra kajak, men også om idéen med turen og køreturen på de over 2.000km derop og den natur som man bliver præsenteret for.

I Mellemamerica tager de ud i store motorbåde og søsætter Sit-On-Top kajakker mange sømil fra land, for at fisker efter sejlfisk og marlin. Gennem lang tid har der været et fenomenalt havfiskeri i Nordnorge, så hvorfor tage til Mexico, hvis man kan fange store fisk i Norge?

Svenske Fiskejournalen og Fisk & Fri herhjemme har bragt historier om den lokale svenske kajakfisker Johan Svenson, som fanger alverdens eksotiske fisk fra sin kajak i området omkring Tromsø. Det var før Tromsø blev kendt i lystfiskerkredse, så der var ikke den store mediebevågenhed.

Men Johan blev kontaktet for at få oplysninger om området, og han foreslog at jeg kom op til ham, i slutningen af maj og begyndelsen af juni. På det tidspunkt er fiskeriet efter havkat på sit højeste.

Klik på billederne for stor størrelse og gå tilbage i din browser, for at komme tilbage til bloggen.
Det her er så ruten i grove træk. Fra København til Tromsø siger maps.google 2.195km og 26 timers uafbrudt kørsel!


Nogle danskere tager til Byske älv for at fiske efter laks. Men ak, vi er kun lige kommet lidt over den halve distance.


Fra den Bottniske bugt og op mod Lapland kan man følge Kalix älven. På dette tidspunkt så det ud som om den var et par meter over normal vandstand.


SÅ er vi vist ved at være i same-land!


Når man krydser polarcirklen skal der naturligvis tages det oblikatoriske foto.


Og sådan ser vejene ud på denne tid af året. MASSER plads.


De er flottest i levende live, men "nogen" har kastes sig over dette kadaver i løbet af vinteren.


Bare bjergtagende! Tromsø set fra Kvaløy siden, lige ved lufthavna.


Foto taget fra samme spot, blot med linsen pegende i en sydlig retning.


Turens første fisketur og turens første fisk. Her er man taget et par tusinde kilometer hjemmefra, og så er det første man får på den store jigg en sølle torsk, som man lige så godt kunne fange hjemme.Under den første fisketur sammen efter agnfisk, fik Johan denne prægtige sej på krogen. Agnfiskene skulle være på omring 30cm og et lille kilo, så det var en usædvanlig fangst med en sej på de her 4-5 kilo! Sej i denne størrelse taget på det som bedst kan sammenlignes med traditionelt let dansk kystgrej, får en traditionel dansk havørred til at ligne en sæk kartofler.

Tromsø er ikke bare Tromsø. Området er mega stort, og man kan tage ud til nogle af de andre øer i området. Guidefiskeren Per Jonasson fra fish4u.se har camp og base i Mikkelvik. Fra Mikkelvik går der en lille færge over til Rebbenesøy. Færgen går noget der ligner en gang hver anden time, så kommer man fem minutter for sent som jeg gjorde, så skal man prøve at få tiden til at gå.


Lige på den anden side af havnemolen ser vandet sådan her ud. Hvis ikke det var for de delvist snedækkede fjelde i baggrunden, skulle man tro at motivet var fra Maldiverne.De har måske prøvet at reparere den i vinters og gav sidenhen op. Og nu står den så her og står!


Ahhh, det her ligner et sted man lige kan snuppe sig en lur på en halv times tid.


- og mens man ligger her og kigger op på himlen inden man lukker øjnene, ser den sådan her ud.


Nå, intet varer evigt, så over med færgen og ned til vandet med kajakken......men på en halv time har vejret skiftet til det stik modsatte.


Med regnen kommer også blæsten og havet viser tænder.


Det er nok bedst at blive kystnært og fodre Åge, med samme metode som man fodrer havørne. Der var havørne i området, men det ville ikke fotograferes.


Rebbenesøy gav ikke de store fisk, og vejret holdt jo heller ikke, så det var bare at tage hjemover. På vejen blev der gjort holdt ved Langsundet, hvor Nordic Sea Angler har camp. Nordic Sea Anglers rekord for almindelig havkat er i øvrigt på 10,3 kg. Og de har efterhånden haft virksomhed i Nordnorge i en del år.


Nå, vi må videre. Hjem og sove inden næste højvande indtræffer.


Hov, der har vi jo en af Hurtigrutens færger.


Og sådan er vejret tilbage ved campen. Dagen bød på sol, vindstille, regn, vind med stød af stormstyrke, og så lige lidt snevejr til at slutte dagen af med.

Dette var første del. Se flere fotos - især fiskefotos - i anden del af denne fotoserie.

1 kommentar:

Carsten Skøtt sagde ...

Hej Bjarne

Part I af din historie fra Tromsø lover virkelig godt for fortsættelsen. Jeg glæder mig til at læse mere om turen og ikke mindst fangsterne :-)

Mvh. Carsten